ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ – BOTOX

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Τα μάτια μας είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρούν οι άνθρωποι και αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της συνολικής μας εμφάνισης. Καθώς μεγαλώνουμε, ο τόνος και το σχήμα των βλεφάρων μας μπορεί να χαλαρώσει ή να «κατέβει» λόγω βαρύτητας. Όταν υπάρχει σχετική προδιάθεση, αλλά κι η έντονη έκθεση στον ήλιο (φωτογήρανση) κι ο μειωμένος ύπνος μπορούν, επίσης, να επιφέρουν τέτοιες αλλοιώσεις στα βλέφαρα, ακόμα και σε μικρότερη ηλικία. Τα βλέφαρα ή τα φρύδια που έχουν χαλαρώσει προσδίδουν μια λυπημένη ή κουρασμένη έκφραση στο πρόσωπό μας. 

Η χειρουργική των βλεφάρων -βλεφαροπλαστική- μπορεί να προσφέρει στα μάτια μας μια πιο νεανική εικόνα, αφαιρώντας το επιπλέον δέρμα από τα βλέφαρα, το λίπος που προβάλλει από τον οφθαλμικό κόγχο ή το τμήμα του σφιγκτήρα μυ των βλεφάρων που έχει «ξεχειλώσει» από τα άνω ή τα κάτω βλέφαρα.

Το χειρουργείο πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία (κατά περίπτωση με μέθη ή με γενική αναισθησία). 

Σε καπνιστές η διαδικασία της επούλωσης και της θρέψης του δέρματος και, γενικότερα, των ιστών είναι πιο επιβραδυμένη. Συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν και 4 εβδομάδες μετά την προγραμματισμένη επέμβαση.

Βλεφαροπλαστική Άνω Βλεφάρων

Για τα άνω βλέφαρα, αφαιρείται το επιπλέον δέρμα και λίπος μέσω μιας τομής, που κρύβεται στη φυσική πτυχή που σχηματίζουν τα βλέφαρα όταν είναι ανοικτά. Η τομή, στη συνέχεια, συρράπτεται με πολύ λεπτά ράμματα, που αφαιρούνται σε 5-7 ημέρες.

Βλεφαροπλαστική Κάτω Βλεφάρων

Το λίπος στα κάτω βλέφαρα μπορεί να αφαιρεθεί είτε μέσω μιας μικρής τομής στο εσωτερικό των βλεφάρων, είτε μέσω εξωτερικής τομής, που κρύβεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Εάν υπάρχει επιπλέον δέρμα στο κάτω βλέφαρο, μπορεί να αφαιρεθεί ταυτόχρονα. Η τομή στη συνέχεια συρράπτεται με πολύ λεπτά ράμματα, που αφαιρούνται σε 5-7 ημέρες.

ΒΟΤΟΧ®

Σε νεαρά άτομα, καθώς συσπώνται οι μυς του προσώπου, προκαλούν μια ομαλή πτύχωση του δέρματος. Στην πορεία, η σύσπαση των μυών προκαλεί μόνιμες πτυχώσεις του δέρματος (ρυτίδες) -που οφείλονται στην ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση του κολλαγόνου του δέρματος- που με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και πιο βαθιές.

Σκοπός της θεραπείας ΒΟΤΟΧ®

Ο σκοπός της θεραπείας είναι να αδυνατίσει η δράση των μυών που βρίσκονται στο μεσόφρυο, στο μέτωπο και στην έξω γωνία των ματιών (πόδι της χήνας), εκεί όπου παρατηρούμε συχνότερα το σχηματισμό ρυτίδων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χορήγηση της Βοτουλινικής τοξίνης Α (Botox®), η οποία είναι μια ουσία που μειώνει την ικανότητα σύσπασης των μυών. Με αυτό τον τρόπο, οι μυς οι οποίοι προκαλούν τις ρυτίδες χαλαρώνουν, χωρίς να επηρεάζονται οι φυσιολογικές μας εκφράσεις.

Χορήγηση του Botox®

Η θεραπεία με Botox® μπορεί να γίνει σε οργανωμένο ιατρείο και γίνεται με ένεση μικρής ποσότητας της ουσίας -με πολύ λεπτή βελόνη- μέσα στους μυς που επιθυμούμε να επηρεάσουμε. Η ενόχληση είναι ελάχιστη και σύντομη και η όλη διαδικασία δεν κρατάει πάνω από 15-20 λεπτά. Μετά τη θεραπεία με botox®, μπορεί να παρατηρηθεί ένα παροδικό κοκκίνισμα στα σημεία της ένεσης, το οποίο υποχωρεί εντός μισής ώρας περίπου. Πολύ σπάνια, μπορεί να παρατηρηθεί ήπιο αιμάτωμα σε ένα σημείο της ένεσης.

Διάρκεια της θεραπείας

Η δράση του Botox ® αρχίζει να φαίνεται μετά την 3η ημέρα και φτάνει στο μέγιστό της περίπου τη 15η ημέρα. Το αποτέλεσμα μπορεί να κρατήσει συνολικά 4-6 μήνες και αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μεταβολίζει ο κάθε οργανισμός την ουσία.

Τι πρέπει να προσέξω μετά το Botox® 

Γενικώς, άμεσα μετά τη θεραπεία με Botox® θα πρέπει να αποφεύγονται για λίγα 24ωρα η έντονη φυσική άσκηση, η θερμότητα και η κατανάλωση αλκοόλ.